Nieuwe Stichting Duurzaam Molenlanden

Duw in de rug voor duurzaam leven

MOLENLANDEN • Met het delen van ervaringen en kennis wil Stichting Duurzaam Molenlanden inwoners een duw in de rug geven om duurzaam te leven.

De bestuursleden zijn de eersten om toe te geven dat duurzaamheid een weinig concreet begrip is. “Om het toch concreet te maken richten we ons op vier thema’s: de overgang van fossiele energie naar groene energie met duurzame huizen (energietransitie), het verminderen van afval (circulariteit), meer groen (biodiversiteit) en de regio klimaatbestendig maken (klimaatadaptatie)”, vertellen Martijn de Jong en Cora de Groot.

Zij zijn samen met negen andere Molenlanders de drijvende krachten achter de nieuwe stichting. De basisgedachtes van Duurzaam Molenlanden: vindt het wiel niet opnieuw uit, maar leer van anderen uit je omgeving én ga aan de slag met kleine stappen die voor iedereen haalbaar zijn. 

Netwerk
Er is al veel werk verzet om invulling te geven aan Duurzaam Molenlanden. Via het netwerk van de betrokkenen kwamen er steeds meer leden bij. “Het is zo gaaf om te zien hoeveel enthousiasme en bevlogenheid zij meebrengen. Alle Molenlanders die willen bijdragen of meedoen zijn welkom.”

Terwijl het werk achter de schermen doorgaat, staat 2021 in het teken van het zoeken van de schijnwerpers. De website is inmiddels online. Cora: “Daar komen verhalen van Molenlanders op te staan die vertellen hoe zij invulling geven aan duurzaamheid. Ook plaatsen we meer informatie over duurzame initiatieven, zoals grootschalige opruimacties van zwerfafval. De ervaringen en ideeën zetten we op dit platform in de etalage.”